Menu

baner master plan rudnika

Sport

Posleratni razvoj sporta bio je „odozgo" dirigovan. Podstican je masovni sport ( krosevi, sletovi, atletika...) na uštrb pojedinačnih. Ipak, vidljivo je bilo da se fudbal izdvojio kao „najvažnija sporedna stvar na svetu" i da je imao masovnu podršku sa svih strana, kako od gledalaca, tako i od samih aktera igara, od petlića do seniora. Slično je bilo i na Rudniku. Fudbalski klub bio je mezimac Rudničana, svaka druga nedelja je bila rezervisana za odlazak u Koloniju da se bodre „zeleno-crni"! Bez obzira sa kim igraju.Ipak, bilo je i drugih sportova, ali oni su kraće egzistirali na Rudniku.

Nekoliko puta je formiran Karate klub. Prvo u vreme KPD „Dušan Dugalić", kao jedna od sportskih sekcija. Kasnije, pod okriljem karate klubova iz Gornjeg Milanovca. I sada, pri školi, više od 10 godina, radi karate sekcija, koju vode istaknuti karatisti iz Gornjeg Milanovca.

Atletska sekcija u okviru KPD „Dušan Dugalić" dala je sjajne pojedince. Najbolji Rudničani najčešće su završavali u Atlektskom klubu „Takovo", a kasnije se selili u Beograd. Imali smo i reprezentativce. Najbolji od svih sasvim sigurno je bio dugoprugaš Mikan Nikić, kasnije redovni profesor na PMF, na katedri za matematiku. Rudničanin po poreklu, otac Dragan mu je bio predsednik Sportskog društva  „Crvena   zvezda".

Mlađi naraštaji i ne znaju da je na rudničkoj planini postojala ski staza sa žičarom ili bolje rečeno kablovskim izvlačenjem skijaša na vrh. Nalazila se na relaciji Mali Šturac - Prevoj i korišćena je krajem sedamdesetih godina prošlog veka.