Menu

baner master plan rudnika

Prosveta i kultura

Prvi zapis da Rudnik ima školu pojavljuje se u poznu jesen 1664.god. kod turskog putopisca Evlije Čelebije. Zbog izuzetne vrednosti koje se iznose u ovom odeljku prenosimo najvažnije i najlepše delove:
"To je unosan kadiluk u rangu kadiluka od sto pedeset akči. Njegova nahija sastoji se od sedamdeset šest razvijenih sela. Tu ima mesni spahishi ćehaja i janičarski serdar."

Varoš leži na zapadnoj strani strmenite litice na kojoj se nalazi tvrđava, u jednoj prostranoj dolini, koja je bogata vinogradima i baštama. U svemu ima sedam muslimanskih i nemuslimanskih mahala. Ima osam stotina daskom pokrivenih kuća jedanaest bogomolja, tri osnovne škole i jedan mračan hamam čija je voda prijatna. Tu se nalazi oko osamdeset dućana..."

,,U oslobođenoj Srbiji otvoreno je, 1808.god. u nekoliko mesta, pa i u Rudniku po jedna mala škola. Bila je trorazredna i u njoj se, za tri godine, učio: bukvar, časlovac i psaltir. Godina se završavala ispitom u prisustvu roditelja. Učitelj je dobijao određeni prihod u naturi. Ne zna se gde je nastava obavljana do pada Srbije 1813.god.’’

Tezu o postojanju škole u ovom vremenu potvrđuje i Mita Petrović, predsednik poreske uprave Ministarstva finansija, koji u svojoj knjizi koja je štampana 1901. god., piše: ,,Godine 1808. otvorene su, od strane Senata, narodne škole, pored ostalih mesta i u Rudniku i Lunjevici’’.

 

Najzanimljivije, ali verovatno i najtačnije, je viđenje Miroslava Markovića, jednog od najboljih poznavalaca istorije ovoga kraja:

 

Moje je mišljenje da je škola bila u kući Marka Rakića na Blatama, pošto nije bila državna, nego narodna - privatna. Otac Raka je bio kmet. Braća Marko i Nikola su bili na dogovoru u Takovu. Imali su veliku kuću koja je imala ugrađen i nužnik. Marko je kasnije bio kapetan kačerske kapetanije (načelnik sreza) i predsednik Okružnog suda u Brusnici. Bio je i veliki političar i hapšen je u dinastičkim borbama. Predpostavljam da je škola ukinuta 1813.god. zbog propasti Prvog srpskog ustanka.