Menu

baner master plan rudnika

Geografske odlike


 

Rudnik na mapi SrbijeRudnik je naselje u opštini Gornji Milanovac u Moravičkom okrugu. Nalazi na istoimenoj planini, na 44° 08' 26" severne geografske širine i 20° 29' 31" istočne geografske dužine. Rudnik se nalazi na oko 100km južno od Beograda, petnaestak kilometara severno od Gornjeg Milanovca.

Prema popisu iz 2002. bilo je 1706 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1811 stanovnika). Prosečna starost stanovništva iznosi 41,4 godina (40,9 kod muškaraca i 41,8 kod žena). U naselju ima 598 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,85.

Čitav kraj je šumovit (uglavnom listopadno drveće među kojima je i redak planinski javor, endemit Balkanskog poluostrva, zelenika ili božikovina na izvoru Jesenice). Postoji osam planinskih vrhova sa visinom iznad 1000 m, od kojih je najviši Veliki Šturac 1132 m.

Rudnik čini hidrografski čvor u Šumadiji, razvođe između reka Velike i Zapadne Morave i Kolubare. Sa severne strane planinu opkoljava reka Jasenica, desna pritoka Velike Morave, sa zapadne izvorišni kraci Despotovice, leve pritoke Zapadne Morave, a sa južne i jugoistočne Gruža, takođe leva pritoka Zapadne Morave. Drugim rečima, područje planine Rudnik izvorište je najvećih šumadijskih reka. Pored pomenutih tu su i Lepenica, desna pritoka Velike Morave i Ljig, leva pritoka Kolubare.

Hidrogeografske tačke i heterogena vegaticaja značajno dopunjuju sliku klimatske autentičnosti podneblja koje se prezentuje za turističke potrebe. Treba istaći specifične prednosti ovih klimatskih odlika: niže letnje temperature u odnosu na obližnje doline, niske predele Šumadije i Beograd, posledice su pre svega nadmorske visine rudničkog gorja, pojačane cirkulcije vazduha, velike količine padavina i znatnog prostranstva šumskog pokrivača. Prosečne godišnje temperature niže su u odnosu na Beograd i okolna mesta. To se odnosi i na maksimalne temperature gde je razlika još veća i iznosi više od 4 - 5 stepeni. Broj dana sa temperaturama jednakim ili višim od 30 stepeni, u Beogradu je prosečno 11 a na Rudniku samo 5. Pojačana cirkulacija vazduha je posledica postojanja mnoštva dolina koje se protežu vertikalno i stvaraju prijatnu svežinu u uslovima kada su temperature čak i visoke. U šumi je ta svežina još izraženija. Pojava tišina, kada u vazduhu nema kretanja je stanje koje je na Rudniku vrlo retko, samo oko 25 puta godišnje dok se, na primer, u Gornjem Milanovcu tišina pojavljuje 788 puta.

beograd-rudnik-mapa

 

S obzirom na to da Šumadija predstavlja svojevrsnu raskrsnicu Srbije, a planina Rudnik zauzima centralno mesto u Šumadiji do nje je relativno lako doći, i to na više načina:

01 Ako se krene iz Beograda auto putem se ide do Malog Požarevca, odakle se put nastavlja prema Mladenovcu i Topoli. Ovaj putni pravac iznosi svega 95 km. Put je u dobrom stanju i na ovoj deonici retko ima gužve.

02 Ako se krene iz Beograda Ibarskom magistralom na 114 km. na putu ka Čačku nailazi se na prevoj Rudnik, odatle se skreće levo ka Topoli i na 3 km nailazi se na prelepu varoš Rudnik.Pomenuti putni pravac je dosta opterećen teškim kamionima i autobusima kao i putničkim automobilima, put je u odličnom stanju pošto zadnjih godina intezivno rade na njemu.

 

rudnikaviosnimak1